Log in

Hoe ver ga je terug op je CV?

Deel dit bericht:

Inhoud
Inhoud

Heel wat werknemers veranderen op latere leeftijd van werk. Uit noodzaak, of omdat ze simpelweg iets anders willen proberen. 

Is dat bij jou ook het geval? Dan vraag je jezelf misschien af hoeveel jaar je terug moet gaan op je CV. Het antwoord ontdek je in deze blog.

Vermeld functies van de afgelopen 10 jaar

We raden aan om de functies op je cv te beperken tot de afgelopen 10 jaarDie zijn het meest relevant voor je toekomstige werkgever.

Is je functie relatief hetzelfde gebleven gedurende die tijd? Dan mag je natuurlijk dieper in het verleden gaan, tot 15 of 20 jaar geleden.

Langere beschrijving voor recentere functies

Hoe ouder de job, hoe korter de beschrijving. Bij functies in het verre verleden hoef je dus niet te veel in detail te gaan.

Focus vooral op je twee of drie meest recente functies. Die zullen bij je werkgever het zwaarste doorwegen. Hier mag je in detail vertellen wat je deed, welke uitdagingen je tegenkwam en wat je verwezenlijkingen waren. 

Dit geldt trouwens ook voor je motivatiebrief. Vertel uitgebreid over je laatste werkervaringen, terwijl je je eerste functies kort vermeldt. 

Zet alles in omgekeerd chronologische volgorde

Je werkervaring de voorbije 10 jaar voeg je in omgekeerd chronologische volgorde toe aan je cv. Dat wil zeggen dat je begint met je meest recente baan. Van daaruit werk je terug in de tijd.

Bijvoorbeeld:

  • 2017 – 2022: Senior accountmanager bij ADG Retail
  • 2014 – 2017: Accountmanager bij ADG Retail
  • 2011 – 2017: Junior accountmanager bij Fashion Kings

Relevantie is belangrijker dan tijd

Op een cv weegt relevantie zwaarder door dan de recentheid van een functie of opleiding.

Stel dat je 15 jaar geleden een cursus web development volgde, maar nadien besloot om als architect aan de slag te gaan. Wanneer je vandaag de dag toch de overstap naar de web development wereld gaat maken, is die ervaring niet meer relevant in de huidige IT-omgeving. Programmeertalen en -standaarden zijn op die tijd flink veranderd.

Kijk dus kritisch naar oude ervaringen. 

Gat in je cv?

Maak je geen zorgen, want heel wat sollicitanten hebben een periode waarin ze niet werkten. Ontdek snel hoe je omgaat met een gat in je CV.

Start je carrière en probeer het uit!

CV's en sollicitatiebrieven die eruit springen!

CV Voorbeeld

Succesvol solliciteren begint hier

Op mijnsollicitatie.com vind je niet alleen nuttige tips, maar ook handige online tools™ om snel een professionele CV en Sollicitatiebrief te maken. 
Ontdek het zelf en vind je droombaan.
Sollicitatiebrief voorbeeld